Safety Tips: veilig zwemmen in de zomer

1 juli 2024

Veilig zwemmen in de zomer: wees voorbereid op koud water en voorkom verdrinking 🏊‍♂️

De zomer is het perfecte seizoen om van een verfrissende duik in de zee te genieten. Echter, ondanks de warme temperaturen, kan het zeewater nog verraderlijk koud zijn. Als BHV/EHBO-opleider willen we je bewust maken van de risico's en je voorzien van belangrijke tips om veilig te zwemmen en verdrinking te voorkomen.

Waarom koud water gevaarlijk kan zijn

Koudwatershock: Wanneer je plotseling in koud water duikt, kan je lichaam in een shocktoestand raken. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, hyperventilatie en zelfs het verlies van controle over je spieren, wat het zwemmen bemoeilijkt.

Onderkoeling: Langdurige blootstelling aan koud water kan onderkoeling veroorzaken. Symptomen zijn onder andere intense rillingen, verwarring, zwakte en uiteindelijk bewusteloosheid. Onderkoeling kan snel optreden, vooral bij kinderen en ouderen.

Tips om veilig te zwemmen

Controleer de watertemperatuur: Voel het water voordat je helemaal onderdompelt. Als het te koud aanvoelt, ga dan niet verder of neem de tijd om geleidelijk aan het water te wennen.

Zwem altijd waar toezicht is: Zwem bij voorkeur op stranden met strandwachten. Zij zijn getraind om in te grijpen bij noodsituaties en kunnen hulp bieden als dat nodig is.

Draag beschermende kleding: Overweeg het dragen van een wetsuit als je weet dat het water koud is. Dit helpt je lichaam warm te houden en verlengt de tijd die je veilig in het water kunt doorbrengen.

Zwem met een partner: Ga nooit alleen zwemmen. Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is die hulp kan bieden of om hulp kan roepen in geval van nood.

Blijf in veilig gebied: Zwem binnen de gemarkeerde gebieden en vermijd stromingen en golven die je mee kunnen sleuren naar gevaarlijkere gedeeltes.

Wat te doen bij onderkoeling

Verwijder de persoon uit het water: Als iemand tekenen van onderkoeling vertoont, haal die persoon dan zo snel mogelijk uit het water.

Warm de persoon op: Gebruik droge handdoeken, dekens en warme, droge kleding om de persoon op te warmen. Wikkel de persoon in een warmtekleed als je er een bij de hand hebt.

Geef warme dranken: Laat de persoon warme (niet hete) dranken drinken, zoals thee of warme chocolademelk, om de interne lichaamstemperatuur te verhogen. Vermijd alcohol en cafeïne.

Zoek medische hulp: Bij ernstige onderkoeling is het essentieel om professionele medische hulp in te schakelen. Bel onmiddellijk de hulpdiensten als de persoon bewusteloos is of ernstig onderkoeld lijkt.

Preventie is de beste veiligheid

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door bewust te zijn van de risico's van koud water en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van een veilige en leuke zwemsessie. Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent en neem de tijd om de omgeving te beoordelen voordat je het water ingaat. Geniet van de zomer en zwem veilig! 🏊‍♂️🌞

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op